Saturday, 27 December 2014

Basic untuk Power point

Assalammualikum...petang ni  nak buat tutorial sikitlah...Tutorial simple jer....
Basic untuk buat power point...mungkin ada budak-budak sekolah rendah yang baru nak belajar...kalau ada kekurangan sori k...


Design banyak di situ...korang boleh pilih....kalau nak buat sendiri pun boleh jugak ...
Animation tu untuk pergerakan slide korang..


.Table tu untuk buat jadual...
Contoh kalau korang nak buat background atau letak gambar pun boleh letak kat picture..



Aku terangkan sikit jer..sebab korang boleh baca sendiri...ada apa-apa pertanyaan silalah bertanya :)
Bye ^_^

Wednesday, 24 December 2014

Tutorial nak tulis blog

Assalammualikum...hollaaa
Sehat ker?? Aku selsema time-time hujan ni...tak selesa...
BTW Selamat menunaikan solat maghrib yer kepada readers yang Islam :)
#Prayforpalestin
#PrayforFlood
#PrayforIslam

Tips nak tulis blog tapi aku main hentam jer...:
-Cuba korang  buat isu terkini tapi terbuktilah kesasihannya...tapi jangan wat gosip ...dosa-dosa...
-Tentang diri korang,,,tapi jangan terlalu sifat terbuka...bahaya jugak...
-Pelajaran...
-Tutorial
-Fakta-fakta yang bernas
-Motivasi
-Cerita
-Novel/cerpen/drama
-Banyak lagiiii.
Kalau nak tulis blog cuba tulis pagi-pagi sebab masih banyak idea  yang freshh...

Korang wat pe??Hari ni tak tahu nak buat pe...so aku nak buat tutorial paling simple...seseimpllllleeee   gilerrwwwsss....
Tutorial nak  update blog...


Gambar Buruk


Ok,,simple jer kan..
1.Fikirkanlah tajuk yang korang nak buat tu... dan taip kat title tu...
2.Tulislah sampai kering otak  korang haha
3. Save  tanpa publish korang nak draft....simpan dulu
4.Publish-untuk siarkan kat readers...


Kalau tak faham tanyalah...senang sangat kan...saja jer...hahahah 
Selamat mencuba ^_^
bye assalammualikum :)





Cita-cita

Assalammualikum...
weng~weng ~weng

Bila dengar cerita tentang fesyenn??wow
masa sekolah rendah dulu memang tulah cita-cita aku...nak bukak butik atau jadi pereka esyen muslimah yang terkenal...haha  angan-angan jer kot...mohon jangan termuntah :p
Seronok bila tengok rekaan yang menepati syarak..Kebanyakan pereka yang terkenal  semua buat baju yang agak kurang sedap dipandang mata..Aku bukannya nak  mengkritik kredabiliti diorang sebagai pereka...dah itu permintaan yang ingin khidmat diorang...Okay....err....
Kalau tak nak jadi pelukis komik atau animasi...hehe dalam adik beradik aku semua ambil jurusan seni dan akak aku ambil seni tu sebagai subjek tambahan...tapi sedihlah...aku tak dapat nak ambil... tahun depan...nyesal tak masuk aliran sastera dulu :(
tak pe-tape...dah habis SPM mak suruh belajar menjahit....kalau keputusan ok ker tak ker..nak ambik bidang fesyen gak..Walaupun nampak pakaian aku macam ala-ala kampung sebenarnya aku tahu trend zaman kini...Satulagi yang aku tak berapa suka sangat lah...fesyen bertudung ker tutup kepala tu?? sanggul tinggi ..bak kata  PU Azman  letak sabut ker ape tu..hehe
Okaylah...bye ..buat peringatan untuk diri sendiri...Pray me for SPM 2015...TQ :)))

Monday, 22 December 2014

Assalammualikum warahmatullahiwabarokatuh...hehe selamat malam..bye assalammuaikum

ntahla tajok pe erhh..

Assalammualikum warahmatullahiwabarokatu.....
Hidup ni kadangkala ceria dan kadangkala sedih...mengapa???itu adalah bab baru yang berwarna warni dalam kehidupan...mengapa kita tidak mengambil kesempatan itu untuk teruskan perjuangannnn...Yeahh!! haha over excited plak hakhak....lepas  SPM nanti nak update blog banyak-banyak...nak belajar menjahit....
okayyy tata.Assalammualikum :D

Kehidupan...

Assalammualikum dan salam sejahtera...Hye apa khabar..
Dalam kehidupan seharian kita ni mesti ada sedih ,suka dan macam-macam lagi...ibarat seperti sebuah novel yang takkan pernah habis sehinggalah kita pergi ke dunia lain...Dah bersedia ker menghadapi akhirat kehidupan yang kekal...Mashaallah...
renung dan fikirkan...that's all from me..wasalam..

Saturday, 20 December 2014

lukisan

Assalamualikum dan salam sejahtera...
Korang pernah tak nampak lukisan ni??
Aku pernah tanya dekat komen pada someone tentang gambar lukisan ni...Sebab aku memang minat gila2x sangat art...Patutlah orang tu tak balas ,,,ni ambik kat google hehe...Saja nak bertanya jer...ni pun jumpa dekat video lagu Chomel...Ehem..



Okela ,,no idea sedih bola kalah :( Tak pe lah no. 2 okay gak an :)))))))

My spm

Assalammualikum warahmatullahiwabarkatuh...
Apa khabar???sehatttt???dah lama tak update blog :D
 Sedih malaysia kalah :'(
Tak da rezeki lahtu...So,what you think???
Ok,,,tak nak bahas apa-ii..
Cuma doakan  dy kay....supaya SPM dapat straight A's dan cemerlang ....(2015)
Alhamdulillah menang pertandingan tu...tapi macam malas jer nak ambil...hermm..okayy
bye...semoga sehat sejahtera :)

"Giveaway by Yanieninie"

Assalamualaikum wb,Salam sejahtera. Jom join .Klik banner dibawah.