Saturday, 16 January 2016

Motivated


Assalamualikum dan selamat petang..

Pernah tak rasa  diri keseorangan?putus asa?

Tu maknanya mungkin tak yakin pada diri sendiri..
~Allah dah janjikan Usaha yang dilakukan akan diberi setanding dengan usahanya..~Mata
Bersabarlah ...teruskan usaha dan berdoa,,,
Allah tu tidak akan memberikan yang baik melainkan yang terbaik..


Usaha adalah tangga kejayaan..
Sedikit tips kepada pelajar yang akan mengambil ujian spm/pt3/upsr...

1.Hormat guru,ibu bapa,rakan  dan orang sekeliling.
-Nampak macam remeh kan..tapi ini akan menampakkan pelbagai kesan yang lebih inovatif..

2.Siapkan kerja rumah yang diberikan oleh guru.Ada masa terluang ulangkaji lagi..Ulang dan ulang beribu kali pun tak pe..

3.Pandai bahagikan masa..seeloknya buat jadual agar tidak terbeban dengan waktu.

4.Matapelajaran yang membaca.
-baca
-fahamkan
-buatlah peta minda ringkas
-buat latihan
-waktu petang diingatkan elakkan membaca.

5.Matapelajaran yang mengira.
-Fokus apa yang cikgu ajar.
-Buat kerja rumah.
-Buat waktu petang atau malam.
-ulangkaji.
-Buat study group.

6.Jangan sombong dengan orang lain.
-Contoh seorang kawan ni nak minta tolong ajarkan..kalau tahu tolong lah ajarkan ..jangan buat tak tahu je..(pernah alami)
-Kawan tegur jawablah,jangan kawan pilih bulu..kawan dengan orang pandai,cantik jer..

7.Jauhi hasad dengki dengan orang lain..Layan orang lain baik-baik.

8.Jangan tinggal solat.Buat solat-solat sunat dan ibadah sunat lain.

9.Segarkan diri dengan makanan yang berkhasiat.

10.Elakkan tidur  waktu petang/asar

11.Rajinkan diri.Jangan malas-malasan..

12.Lupakan masalah keluarga/bercintan cintun semua tinggalkan.

13.Yakin kepada diri sendiri.

14.Sabar.

15.Sentiasa mencuba dan  tidak putus asa.

16.Tanya guru soalan yang tidak fahami.

17.Asingkan bab susah.Buat soalan senang dulu.

18.Makan makanan sunnah.Baik untuk perkembangan otak..


Itu jerlah buat masa ni..penat nak taip..tak do mood..hahaha

bye..~




No comments:

Post a Comment

Friendzone dan Family Zone

Assalamualaikum wb,Salam sejahtera. -Last paper repeat hari khamis.Doakan Dylah dan rakan yang lain ok guys πŸ˜ƒ- Family zone dan Friendzon...