Saturday, 30 January 2016

Nak Buat Apa selepas SPM?

Assalammualikum dan selamat malam..
Apa  yang nak dibuat lepas SPM?Okay meh Dylah request sikit.

1.Kerja/kerja  sambilan
-Banyak  sebenarnya majikan yang memerlukan khidmat pekerja.So,jangan malas cari .Contoh:Kedai makan,pusat beli-belah,Kilang dan banyak lagi.
-Kerja secara online pun boleh .Makanan okay jugak..Kalau ada modal jual lah barang.Jual yang menarik minat orang beli.Tudung  dan pakaian macam-macam permintaan sekarang sebagai contoh.
-Kalau tak mampu jadi dropship.Tahu tak dropship ni apa?Dropship ni kita tolong promote kan barang .Sebagai contoh harga tudung RM15 korang kena upkan ikut suka hati korang..Contoh korang up RM5 ..Maknanya jual RM20 lah..Ikut sesebuah agent jugak..ada agent yang memang dah tetapkan..banyak kot ..kalau nak jadi dropship boleh ikuti group FB ni AGENT DROPSHIP ONLINE
-Hakikatnya cari kerja zaman sekarang memang susah tanpa sijil ibarat tidur asyik makan.Aik

2.Belajar
-Time cuti panjang tu bolehlah belajar sesuatu yang bermanfaat .Banyak tawaran di Giatmara,Kolej komuniti *tu je tahu*.Tawaran automotif,jahitan,kerohanian ,masak dan lain..Kalau Kolej Komuniti di tempat Dylah.. 1 Jam=RM1...okay?mampu?
-Sekurangnya tak da lah buang masa..Cuba fikir bila korang dah sambung belajar ada masa ke nak belajar menjahit? Kalau dah belajar menjahit bila dah graduate dan dapat kerja,bolehlah buat 2 kerja.Jadikan kerja menjahit sebagai sambilan untuk diri sendiri pun berguna..

3.Ambil lesen .
-Haaa...yang ni banyak  yang buat..Bagus memang bagus..tapi..jangan menangis-nangis kalau tak da duit mak ayah tak nak tanggung.Relax dulu ...santai dah..Ni siap ada nangis..Kerja dulu sementara cari duit ke apa..Tak kesian ke mak ayah awak?Dari kecik sampai umur 17 dah tanggung..Ni minta lagi..Bukan nak kata apa cuma nasihat..Berdiri dengan kaki sendiri sikit.Jangan jadi manja sangat.
*Padahal cerita lesen je huhu*
-Ambil lah lesen..kalau sambung belajar atau kerja senang..tak da lah penat naik bas/jalan kaki kan..

4.Berehat.
-Yes yang ni ramai orang suka.Mana tidaknya dah penat belajar..dah jawab SPM..Inilah masanya untuk merehatkan minda..pergilah jalan-jalan ke melancong ke..bawak lah keluarga atau kawan-kawan...Siapa ajak kekasih aku tumbuk!

5.Tolong-menolong.
-Kalau tak nak pergi mana-mana means duduk rumah je..Jangan asyik membungkang jer..bangun dah nak senja malam jadi kelawar...Tolonglah mak ayah kat rumah.Belajar memasak dari mak tu lagi-lagi perempuan.Jangan dah nak kahwen baru terkial-kial nak belajar..tolonglah Jaga adik ke,kemas rumah,masak ke?Ni tak asyik dengan gadget je masing-masing.

6.Hafaz.
-Okay,korang yang Islam bolehlah hafal surah-surah..Dylah cadangkan korang hafal Doa Haikal..tujuh-tujuh tu hafalkan..Banyak khasiatnya..Insyaallah dibawah lindungan Allah.

7.Prepared your mind.(siap sedia minda kamu)
-Tak lama lagi dapat result! Tak lama lagi insyaallah kalau ada rezeki nak sambung belajar atau kerja kan?
-Siap sedia lah minda korang untuk terima kenyataan.Banyakkan buat perkara sunat..Bila dah belajar /kerja...akan banyak masalah..waktu,masa,...jadual semua akan berubah..Stress kan?So prepared..

Okay...cukuplah tu..huhu Hope,bermanfaat..Goodluck candidate SPM 2016 ..

bye ^_^

No comments:

Post a Comment

Friendzone dan Family Zone

Assalamualaikum wb,Salam sejahtera. -Last paper repeat hari khamis.Doakan Dylah dan rakan yang lain ok guys 😃- Family zone dan Friendzon...