Thursday, 28 January 2016

Penyakit Mata

Assalammualikum dan selamat petang..Harini Cik Dylah nak jadi doktor mata..kihkih..
Okay..Macam Dylah dari form 4 lagi dah sakit mata tapi buat-buat diam jer sebab anggapan dari migraine.Dylah kalau dah kena migraine sampai seminggu pun ada tapi tak sepanjang masalah..selalunya kena tengah hari..sebab balik sekolah kadang tengah panas ..jalan kaki..kena cahaya matahari kat kepala tu menangkap..Tulah anggapan Dylah..rupanya ada sakit mata..Doktor mata tu kata retina jauh dari kornea mata..Kadang nampak kadang tak nampak..sebab mata cepat nampak.Actually aku dah cukup penat pakai spect ni..Cuma migraine Dylah jer dah berkurang..mata sama jugak bersilau..huh..Tak pelah tunggulah dalam bulan 9 check balik..


Semua simptom melalui pengalaman Dylah sendiri..Memang terganggu lah jugak pembelajaran..lebih lagi bila subjek mengira..

Simptom sakit mata(bersilau):
1.Pening kepala
2.Sakit kepala.
3.Mata berair
4.Pandangan berlapis
5.Kabur pandangan jauh dan dekat.
6.mata cepat letih.
7Bila nampak cahaya matahari tak nampak apa2.
8.Waktu malam,cahaya kereta suluh mata pening kepala(migraine)
9.Mata tak selesa.

Okay itu jer sikit dapat kongsikan.Kalau rasa sakit mata tu baik cepat jumpa doktor mata..takot ada selaput ke ..kan dah susah ..tak pasal cacat kekal nanti....tengah geram dengan servis astro ni..nak bahan jap..huhu tak puas lagi..erm.

No comments:

Post a Comment

Rindu tak? hehe

Assalamualaikum wb,hye.. Tak sangka ada juga yang tanya kenapa dah lama tak update blog..hehe,ingatkan tak da siapa sudi baca blog ni....