Friday, 16 December 2016

Elakkan diri anda dalam keadaan BAHAYA!

Assalamualikum,selamat malam.



Okay, baru-baru ni tak jauh dari rumah dy ada kena rompak/penyamun/pencuri.Siap acu parang lagi.

So,korang hati-hatilah yupp.

Sedikit perkongsian dari Dy:


Perkara ni baru berlaku pada Dy pagi tadi.Ada seorang lelaki india panggil-panggil orang setiap rumah. Dy nampak je orang tu ada kat sebelah rumah,terus kunci  rumah.. Siap ambil penyapu  duk bersedia nak silat orang tu. Lagi Dy risau sebab mak Dy ada kat luar rumah... Kalau dia pergi belakanglah tadi.Memang orang tu nak kena penyapu.Nak tahu kenapa dengan orang tu sampai Dy buat macam tu? haha Next time dy story  maybe.😕
So,Dy nasihatkan korang kalau kat rumah korang tu tak da lelaki atau duduk sesorang baik tak payah keluar terus dari rumah. Kunci jer pintu tu.Buat macam tak da orang. But, Korang standby la pegang senjata...Takut orang jahat tu nak pecah rumah ke apa.. Seeloknya call polis!!!Jangan ikut macam Dy 😔

Kita tak tahu niat dia,nantah konon nak jual barang,nak tanya jalan ke tup2 dia acu samurai kat kita..perghhh!! paling  coward pun  geng dia dah ready kat luar ,tunggu line clear.

Orang yang kita kenal pun ,kalau duduk sesorang tu baik tak payah keluar. Nak tahu kenapa? fikirlah sendiri. Tapi...kalau  mak ayah kau datang rumah  ,ketuk pintu ..kau halau .. ''LURUS BENDUL '' sangat tu..fuhh.😳






Pengalaman ni pulak,masa nak ambil someone kat stesen kereta api jam 2 pagi. Memang sunyi gilerla.But,don't worry i have a partnerrr! Tak salah ada 2 ke 3 orang lelaki India tengah mabuk dekat kerusi dekat stesen tu. So,dy buat don't know jerlah. Sorang tu pegang pisau lipat sambil duk perhati dy dari jauh. Time tu,dy keluar sorang.Partner buat apa ntah dalam kereta tak ingat. Dia macam nak bangun jer nak pergi kat Dy. Dy  pergi dekat abam kaunter tu,terus orang tu duduk balik.Partner dy pon sampai kat Dy. Lalala tu jer.

Kalau boleh,jangan keluar sorang-ii,lebih lagi awak ni yang perempuan.ajak  teman..  (bukan teman lelaki sekeh kau kang ) Kalau yang tak da teman tu ambil langkah berjaga ,dah pergi tempat tujuan dah siap semua..terus balik.Jangan pergi tempat yang sunyi. tu jer lah.


Serius,dy bukan nak takut-takutkan korang tetapi sebagai langkah berjaga-jaga.

''Tuah ayam nampak dikaki tapi tuah manusia siapalah yang tahu''. Tuah ke? huhu peribahasa tak kena!

''SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM BASAH HUJAN''

sekian,pesanan khidmat masyarakat ini. huhu

No comments:

Post a Comment

Rindu tak? hehe

Assalamualaikum wb,hye.. Tak sangka ada juga yang tanya kenapa dah lama tak update blog..hehe,ingatkan tak da siapa sudi baca blog ni....