Sunday, 15 January 2017

Pengalaman Mengambil SPM Ulangan

Assalamualaikum warahmatullahiwabarokatu..
Selamat sejahtera..
Selamat malam semua 😏

Tahun lepas (2016) Dy ada amik spm ulangan.Dy daftar bulan 4,hampir2 nak tamat  tarikhnya.. huhu.. Alhamdulillah,semua berjalan lancar.. dy ambil subjek ulangan matematik..Maklumlah,dy ni sukar nak terima apa-ii dalam otak kalau berunsurkan nombor ni hahaa...

Dy ambil ujian SPMU jauh gak lah dari rumah,Padahal,ada yang dekat..saja ambil yang jauh. Sekolah tempat dy nak ambil ujian tu memang besar. Dy masuk sorang-ii dalam sekolah tu, signboard tak da.. huhu alamak..Tak tahu nak pergi mana, so,nampak la seorang pelajar perempuan  ni...form 6 rasanya.. Dy tanya je lah dia.. Lah dekat situ je.. Memang dah dekat sangat huhu..

So, dy masuk dewan kul 8.Lambat lagi. You know what? dy tak study langsung pun selama 4 bulan tu .. nampak tak sia-ii je ambil subjek ulangan>?hahaha.Dy, dapatlah kenalan dengan seorang ni perempuan ni..sebaya dy.. Sempatlah jugak ajar dia bab dia tak tahu. Dia ambil 2 subjek..math dan sejarah.. Dalam dewan dy tengok ada 4 orang je.. Sepatutnya 6 orang.Dua lagi dah lesap lah tu..tak jadi amik huhuhu.. hebat tak andaian aku 


Ayat pertama   dari pemeriksa selepas bagi penerangan sikit adalah ''jagan stress-ii''
Maybe, muka  dy stress sangat kot keh3.. Maklum lerrr.. dy tak study apa.. kerja sibuk sangat..cehhh..

Nak tak nak,jawab jer lah.. Kerana Terpaksa Aku Relakan.

Wah kertas 1 pun dy dah stress,masuk paper 2.. Memang migraine la.. So, dah tahu kenapa dy tak suka angka-ii ni..Dy cepat migraine kah3..

Result pun dah keluar.. In my heart asking..Although dy ambil 1000 kali pun ujian math .. Tetap tak berubah makna.. Lebih baik tak payah ambil..Spm lebih better dari exam spmu dy.. hehe

Mungkin sebab dy tak study..tu jer..korang don't worry..Bila korang usaha bersungguh-ii ...tak kisahlah subjek apa yang korang amik..ada rezeki..pasti bertemuuu..huhuhu

Before dy lupa.. nak balik pun masalah.. dy,nak ikut pagar mula-ii dy masuk tu..dah la jauh jalan kaki.. siap kena usha dengan budak sekolah rendah..ceh jumpa kat keluar siap budak ni.. Tutup pula pagar tu,terpaksa pusing ikut pintu satu tu.. nak jalan ke kereta..jauh sangat.. so, dy nampak pondok telefon..tapi ada abam telefon tu betulkan apa ntah..Dy tanyalah boleh guna dop telefon tu..Nasib boleh..tapi seram la.. dy sorang je kat situ..


Pengalaman ambil spm u ke pengalaman apa dy cerita ni haha

k bye

25 comments:

  1. Hehe rajin dy amek exam ulangan..

    ReplyDelete
  2. Assalam nk tnye kalau repeat paper spm ape2 subjek brpe kne byr?

    ReplyDelete
  3. Assalam nk tnye kalau repeat paper spm ape2 subjek brpe kne byr?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam..bayaran setiap subjek adalah berbeza,bayaran boleh dibuat menggunakan kiriman wang..

      mungkin saudara boleh jadikan blog ini sebagai panduan -->http://armsrenee.blogspot.my/2016/01/pendaftaran-spm-persendirian-2016-spmu.html#.WMcFpW997IV

      Delete
  4. Assalammualaikum

    kalau tak menjadi masalah boleh dy terangkan tak , kenapa dy nak ambil semula peperiksaan spmu math kembali, dan apa arah tujuan sebenarnya jika score subjek tersebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. boleh..

      Target dy nak sekurangnya nak capai kredit iaitu C tapi exam ulangan tu dy tak capai.mungkin persediaan yang tidak ada langsung..

      Dy nak ambil semula exam tersebut disebabkan beberapa faktor:

      1.Universiti Awam.
      Kalau dy tak dapat kredit subjek spm,mungkin sedikit sukar dy nak masuk universiti awam..merit tak lepas nanti bagi bidang tertentu. Math diambil kira bagi sesetengah universiti.

      2.SPA..
      Lepas je dapat result,dy kecewa sikit sebab math tak kredit..Dy nak minta separa perubatan di spa tapi keutamaan mestilah math kredit..
      Dy tengok kawan yang dapat math kredit pun susah nak dapat SPA tu..but..dy cuba jugak amik ujian tu..

      3.Tak puas hati..
      Dy memang tak puas hati dengan keputusan dy.. sebab walau dy lembab jika berkaitan no. tapi dy tetap nak ambil juga semula spm u.. Tak kisahlah bila sekalipun.. Insyaallah kalau berkesempatan..


      -Itu jelah dulu yang dy boleh kongsi,harap fahamlah apa yg cuba nak disampaikan-

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. This comment has been removed by the author.

      Delete
    4. sekarang ni study sendiri ke, atau ambil kelas tuisyen luar.

      Delete
    5. ouh betul tu...buat masa terdekat ni.. tak ambil lagi spmu ni..mungkin lain kali.. sekarang busy ,focus stpm.

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Kalau amik spmU.exam kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. semasa pendaftaran nanti,saudara boleh pilih sekolah/tempat berdekatan saudara pilih untuk exam

      Delete
  8. Macam mana nak ambik blik spmu nie..saya pon hbis kolah upsr pmr x de..klau ambik spmu terus boleh ke..masalah skrg x thu mcm mana nak ambik daftar kat mana. dah lama impi kan nak ambik spm..tkot nanti x de masa depan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak silap saya..spmu (ulangan) untuk orang yang nak baiki dan mencuba untuk mengubah keputusan spm ..
      Tapi, ira Arisyah boleh mengambil spm persendirian...Untuk maklumat lebih lanjut..Ira Arisyah boleh pergi ke Jabatan Pelajaran Negeri (JPN) .

      Delete
  9. Replies
    1. Perempuan ,seeloknya Pakai baju kurung..formal.
      Kalau lelaki:ada je yang pakai tshirt tapi berkolar

      Delete
  10. Hi, nak tnya la, this year sy ambil spmu paper english.
    Biasanya bila result akan keluar ye? sbb sy ambil paper english blik pun sbb nk dpt krja yg saya nak je. Kalau trlalu lama result spmu ni, mreput la sy nk tnggu bru dpt kje :(

    ReplyDelete

Lirik Cinta ini mimpi -Akmal Amsyar

Boleh  tonton di you tube-->  Cinta ini Mimpi Kenapa kau buat aku begini Menolakku dgn alasanmu itu Mengapa kau yang menjadi penghala...